Czy tradycyjna czekolada jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu?
- Wpis przygotował Admin
Czekolada to jedna z najbardziej ulubionych przekąsek na świecie. Niestety, mimo iż czekolada naturalnie nie zawiera glutenu, nie zawsze jest produktem bezpiecznym dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na to białko. Odpowiedź na pytanie czy tradycyjna czekolada jest całkowicie bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu, nie jest więc taka prosta, jakby się wydawało. Jest ona zależna od kilku czynników, m.in. takich jak składniki użyte do produkcji czy możliwość zanieczyszczenia krzyżowego.
Czekolada a gluten – najważniejsze informacje
Do klasycznych składników tradycyjnej czekolady zalicza się miazgę kakaową, masło kakaowe, cukier czy mleko. Elementy te nie zawierają glutenu – z tego powodu czekolada powinna być całkowicie bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu. Niestety, wiele czekolad zawiera dodatkowe składniki, które mogą już stanowić źródło tego białka. Te dodatki to na przykład skrobia, wafelki, ciasteczka czy inne dodatki strukturalne, które mogą mieć gluten w swoim składzie.
Zanieczyszczenie krzyżowe
Warto wspomnieć również o zanieczyszczeniu krzyżowym. To jedno z największych zagrożeń dla osób z nietolerancją glutenu. Nawet jeśli czekolada sama w sobie jest bezglutenowa, może być produkowana obok lub na tych samych liniach produkcyjnych, co produkty, które naturalnie zawierają gluten. Nawet niewielka ilość białka przemyconego w czekoladzie może wywołać nieprzyjemne objawy u osób chorujących na celiakię bądź z silną nadwrażliwością na gluten.
Gdzie można kupić czekolady bezglutenowe?
Czekolady bezglutenowe można zakupić w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, takich jak https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-czekolady/f_bezglutenowy, ale również i w tradycyjnych marketach czy niewielkich sklepach osiedlowych. Aby zapewnić sobie bezpieczeństwo, najlepiej podczas zakupów dokładnie czytać etykiety produktów i szukać takich, które są oznaczone jako bezglutenowe. Właśnie takie oznaczenie gwarantuje, że dana czekolada jest przetestowana i w pełni bezpieczna dla osób, które unikają glutenu.
Jakie czekolady bezglutenowe warto kupować?
Jak wspomniano powyżej – warto wybierać produkty oznaczone jako bezglutenowe. Takie czekolady posiadają specjalne certyfikaty, które informują o tym, że produkt został przetestowany pod kątem obecności glutenu i jest on wytwarzany w warunkach, w których redukuje się ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Warto sięgać również po czekolady sprawdzonych producentów, którzy są znani z wysokiej jakości artykułów oraz transparentności swoich produktów. Warto sprawdzić również komentarze konsumentów oraz recenzje zamieszczone na różnych stronach internetowych, które mogą być cennym źródłem informacji.
Alternatywa dla tradycyjnej czekolady
Warto sięgać również po alternatywy, takie jak np. czekolada raw, czyli czekolada surowa. Tego typu produkt jest mniej przetworzony od tradycyjnego artykułu i tym samym oferuje mniejsze ryzyko zanieczyszczenia glutenem. Zawsze warto jednak sprawdzić dodatkowo skład zamieszczony na opakowaniu, aby upewnić się co do składników znajdującej się w danej czekoladzie. Dobrym pomysłem jest również sięganie po czekolady z dodatkami bezglutenowymi, czyli takimi jak orzechy, owoce czy nasiona. Takie produkty są znacznie bezpieczniejsze niż te, które zawierają wafelki, ciasteczka lub inne dodatki z glutenem. Warto wybierać również czekolady o jak najprostszym składzie, w ich przypadku można mieć pewność, że nie zawierają żadnych podejrzanych czy niezdrowych substancji, które w czekoladzie nie powinny się nigdy znaleźć.
Artykuł sponsorowany
0 komentarzy Napisz własny komentarz