Zapiekanka z bakłażanem i cukinią i mięsem mielonym

Zapiekanka z bakłażanem, cukinią i mięsem mielonym to smaczne danie, które można przygotować w domu. Oto prosty przepis na to pyszne danie:

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 300 g mięsa mielonego (np. wieprzowe, wołowe lub mieszane)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka pomidorów krojonych (około 400 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka startego sera (np. mozzarella lub parmezan)
  • Świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)


Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  2. Bakłażana i cukinię pokrój na cienkie plastry. Posyp je solą i odstaw na około 15 minut. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

  3. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie.

  4. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż się zrumieni i będzie już dobrze przesmażone.

  5. Dodaj pomidory krojone z puszki, oregano, pieprz i sól. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje nieco.

  6. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę plastrów bakłażana, następnie warstwę cukinii, a na nich rozłóż połowę mięsa mielonego w sosie pomidorowym.

  7. Powtórz ten proces, tworząc kolejne warstwy, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.

  8. Posyp zapiekankę startym serem.

  9. Piecz zapiekankę w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy ser się zarumieni i zapiekanka będzie dobrze przyrumieniona na wierzchu.

  10. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw ją na kilka minut przed podaniem.

  11. Przed podaniem posyp świeżą bazylią (jeśli używasz) i podawaj.

Ta zapiekanka to połączenie warzyw i mięsa z pysznym sosem pomidorowym, a całość przykryta jest aromatycznym serem. Smacznego!

O autorze
Web Developer

Admin

Cześć, wrzucam tu czasem jakieś artykuły z informacjami. Czasem mogą się pojawić jakieś artykuły sponsorowane.

Komentarze

0 komentarzy Napisz własny komentarz

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Zostaw swoją odpowiedź

Możesz też polubić