Jak przystosować kontener pod gastronomię?
- Wpis przygotował Admin
Lokale gastronomiczne w kontenerach cieszą się dużym zainteresowaniem. To sposób na szybkie rozpoczęcie działalności, bez konieczności inwestowania w wynajem przestrzeni w standardowym budynku. Jak dostosować tego typu obiekt do potrzeb gastronomii?
Kontener gastronomiczny z odpowiednimi przyłączami
Kontener gastronomiczny musi mieć dostęp do wszystkich niezbędnych mediów – prądu oraz ciepłej i zimnej wody. Trzeba również zadbać, by był ogrzewany. To ważne przede wszystkim w sytuacji, gdy obiekt ten ma być wykorzystywany nie tylko w sezonie letnim. W gastronomii istotna jest też wentylacja wymagana przez przepisy BHP.
Nowoczesne kontenery gastronomiczne są wyposażane we wszystkie niezbędne instalacje już na etapie produkcji. Dzięki temu gotowy obiekt nie wymaga żadnych modyfikacji, by mógł być używany do przygotowywania posiłków. Taka konstrukcja bez problemu spełnia wymagania przepisów BHP i Sanepidu.
Systemy bezpieczeństwa w kontenerze gastronomicznym
Kontener gastronomiczny musi być też wyposażony w system przeciwpożarowy, w tym instalację oddymiającą i czujniki dymu. Ważne jest również, by na jego wyposażeniu znajdowała się gaśnica. Obiekt musi spełniać wszystkie normy obowiązujące standardowe restauracje, bary i stołówki.
Jeśli do kontenera doprowadzono instalację gazową, potrzebne są też detektory czadu i odpowiednio przystosowana wentylacja. Wszystkie te systemy mają za zadanie zadbać o bezpieczeństwo zarówno pracowników, jak i gości.
Odpowiednie pokrycie ścian i podłóg
Powierzchnie w kontenerze gastronomicznym muszą pozwalać na łatwe utrzymanie w czystości. W takich miejscach stosuje się materiały używane w standardowych restauracjach. Mowa tu m.in. o estetycznych, odpornych na wilgoć i trwałych kafelkach. Popularnym wyborem są również okładziny z PCV przemysłowego. Często stosuje się je na podłogach, ponieważ wykazują one właściwości antypoślizgowe.
Rozmieszczenie urządzeń i przestrzeni roboczych
Urządzenia, takie jak zmywarki, piekarniki, kuchenki czy lodówki, powinny być rozmieszczone w taki sam sposób jak w standardowych lokalach gastronomicznych. Najważniejsze, by sprzęt, który generuje energię cieplną, znajdował się jak najdalej tego utrzymującego niską lub ujemną temperaturę. Nie bez znaczenia jest również odpowiednie rozmieszczenie przestrzeni roboczych. Muszą one pozwalać na wygodną pracę i minimalizować czas potrzebny do przygotowania zamówienia.
Kontener gastronomiczny można wyposażyć dokładnie tak samo, jak każdą przestrzeń w murowanym budynku. Wewnątrz obiekt ten wygląda bardzo podobnie. Ma dostęp do wszystkich potrzebnych mediów, a konstrukcja ścian pozwala również na przymocowanie wiszących szafek.
Kontener gastronomiczny z możliwością rozbudowy
Przygotowując kontener gastronomiczny, nie trzeba od razu decydować się na duży model. W przeciwieństwie do wynajętej przestrzeni w budynku taki obiekt można bardzo łatwo rozbudować. To wygodne rozwiązanie dla osób, które dopiero rozpoczynają działalność w branży i nie są w stanie przewidzieć, jakie będzie zainteresowanie ich ofertą. W razie potrzeby można błyskawicznie domontować kolejny moduł gastronomiczny, w którym zmieści się np. sala ze stolikami dla gości.
Gotowe kontenery gastronomiczne
Obecnie nie ma konieczności samodzielnej modyfikacji kontenerów i ich dostosowywania do wymagań gastronomii. Na rynku bez problemu znajdziesz gotowe konstrukcje ze wszystkimi niezbędnymi przyłączami i powierzchniami odpowiednimi dla potrzeb restauracji. To wygodne rozwiązanie dla osób, które chcą jak najszybciej rozpocząć działalność i nie martwić się remontem. Obiekty te można wyposażyć zgodnie z własnymi wymaganiami i specyfiką działania danego lokalu gastronomicznego.
Kontener, w którym będzie mieścić się bar lub restauracja, musi spełniać kilka warunków. Obiekt można jednak bardzo łatwo dostosować do potrzeb gastronomii, aby działał bezpiecznie i zgodnie z przepisami.
A1b r t5d y ka4 u ł85 sed p od2 n s3b o r3b o w47 a n5d y
0 komentarzy Napisz własny komentarz